maart 10th, 2013 | Posted by Liselot in Geen categorie

En zo kwam het dat ik bij √©√©n van ’s lands grootste juristenbemiddelingsbureaus zat met mijn cv.

Het zag er voor het meisje van het bureau indrukwekkend uit, dat zag ik aan haar gezicht. Veel van de functies die erop stonden zeiden haar niet veel. Ze had ook nog niet zo veel ervaring in haar vak; ze was pas een half jaar eerder afgestudeerd, zo vertelde ze. Ze was geen jurist. Op zich dus heel logisch dat ze het niet precies snapte. Ik probeerde het haar uit te leggen.

Het leek alsof ze vreesde dat ons verschil in leeftijd en ervaring ervoor zou zorgen dat ze niet als professional overkwam. Ze nam een andere houding aan:

“Ik kan zo √©√©n-twee-drie geen functie bedenken die zou aansluiten bij jouw achtergrond. Wij zoeken toch meer naar mensen die, bijvoorbeeld voor een functie binnen een gemeente, al vijf jaar bij een gemeente ervaring hebben opgedaan. Sorry, maar…. je achtergrond is te bijzonder… Ik kan waarschijnlijk niet veel voor je betekenen.”

Bijzonder. Tja. Het klopt wel dat ik door de jaren heen in veel verschillende juridische functies heb gewerkt. Dat ik in alle grote rechtsgebieden goed thuis ben: het bestuursrecht, het civiele recht en het strafrecht. Waarschijnlijk bedoelde ze dat.

Ik vertelde de lezer al over de rechtersopleiding en dat dat een intensieve en gedegen voorbereiding is voor werk in al die grote rechtsgebieden. Maar ook voordat ik daar in april 2009 aan begon, heb ik “bijzonder” gewerkt.

In de ruimtelijke ordening bij een architectenbureau, in het faillissementsrecht via een advocatenkantoor bij een (failliete) bank (weliswaar maar vier maanden maar alle beetjes helpen), in het energierecht en algemeen bestuursrecht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Bij een rechtswinkel in het vreemdelingenrecht en arbeidsrecht. En ik heb bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gewerkt in Frankrijk. En dan ben ik nog niet volledig.

Dat het iets negatiefs zou zijn, iets wat je moet zien te voorkómen, daar ben ik het niet mee eens.

Voor een jurist is het enorm handig om veel kennis van de verschillende rechtsgebieden te hebben waar hij/zij op dit moment niet in werkt. Voor rechters is het zelfs verplicht om elke zoveel jaar te wisselen van onderwerp. Ook bij de grote advocatenkantoren wordt een advocaat niet alleen opgeleid in zijn/haar specialisatie maar ook een andere. Het geeft overzicht. Vaak raken zaken aan verschillende onderwerpen, een vergunning om te bouwen is bestuursrecht, maar bouwafspraken maak je in het civiel recht om een voorbeeld te noemen.

Als vertaler van juridische teksten is het om te beginnen al heel fijn als je jurist bent: dan weet je veel over de teksten waar je aan werkt, méér dan iemand die vertaler is en heeft doorgeleerd voor juridisch vertaler.

Maar als je jurist bent en dan óók nog eens over alle rechtsgebieden veel weet! Welke juridische teksten mijn klanten mij ook voorleggen, ik weet van de hoed en de rand.

Het is goed om het overzicht te hebben en niet in verwarring te raken door verschillende termen die je niet herkend uit jouw specifieke specialisatie.

Wat nuttig en fijn om “te bijzonder” te zijn!

 

 


Door Liselot Puiman

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.